240 Landscapes

In Fotoböcker 2015 on 27 december, 2015 at 11:52

oms240

Helge Skodvin

Journal 2015

ISBN 9789187939082

Till minne av Volvo 240

Strax utanför Ullared, på väg mot Hyltebruk och söderut kom en kaskad. Frukosten kom upp, hamnade i baksätet, på den beiga klädseln. I vår vinröda Volvo 240. Kombinationen Nintendospel och krokiga vägar var ingen bra kombination för vår femårige son. Doften gick aldrig riktigt bort, men vi sa förstås ingenting till köparen ett par år senare.
​Vi har alla någon slags relation till Volvo 240. Volvo sålde närmare 2,8 miljoner 240 mellan 1974 och 1993, i Norge såldes drygt 84 000. Bilen är den eviga symbolen för säkerhet och trygghet, funktion före form. Idag har tiden sprungit ifrån den säkra och tillförlitliga modellen, men fortfarande ser man den lite överallt och de flesta har något att säga om bilen. Jag minns, jag kommer ihåg, det var min första bil, det var den bästa bil jag har haft.

_DSC0179
​Den norske fotografen Helge Skodvin hyllar kärleksfullt en bakhjulsdriven ikon som idag känner sig lite utanför. Som står där på uppfarten, på en gård eller utefter en väg lite ensam och övergiven. Han smyger sig på bilarna, likt en fågelskådare. Fångar dem på bild där de blygt gömmer sig bakom en lagård, de som inte riktigt vågar sig ut ur garaget eller står och trycker bakom buskarna. De välbevarade, de pimpade, de som har kört sina sista mil.

in2401
​Boken ”240 landscapes” väcker minnen. Den borde hitta fram till människor som aldrig har köpt en fotobok i hela sitt liv. ”240 landscapes” är något så unikt som ett fint fotoprojekt för alla som har någon gång har ägt en Volvo 240. Det är en bok som borde finnas på Statoil, Shell eller Mekonomen, inte bara i hyllan hos fotobokshandlare.
​Det är en bok som kan få vem som helst nyförälskad i Volvo 240, lämna bort sin splirrans nya XC90 till förmån för en bil med personlighet och karaktär, en bil som förtjänar all kärlek. Varje bil som fortfarande rullar bär med sig så många minnen, fler minnen än de flesta bilar, förmodligen för att de har hängt med i så många år. Det finns 240 som har gått över 100 000 mil.

 

Helge Skodvik arbetar gärna med upprepning, han söker likheter. Han har en förkärlek för detaljer i det urbana landskapet som han gärna repeterar. Tidigare har han bland annat på samma utforskande sätt letat ballonger som signalerar barnkalas och uppblåsta djur för vattenlekar. Han bor och är verksam i Bergen, Norge. Förutom sina egna projekt arbetar han för magasin, dagstidningar, reklambyråer och bokförlag. Han har vunnit en rad olika priser för bästa pressbilder och är nominerad till 2015 Leica Oskar Barnack Award.
Johan Brink, copywriter och fotobokssamlare

in2403

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: