Burnout

In Fotoböcker 2013 on 28 oktober, 2013 at 01:02

burnout-omslag

Kjell Åke Jansson

Journal 2013

ISBN9789198040586

Power meet är en av världens största bilträffar. Under en helg i juli förändras Västerås, då staden invaderas av ungefär 20 000 bilar och deras förare och passagerare. Det handlar mycket om amerikanska bilar och det handlar om att ha snyggaste och mest uppseendeväckande bilen. Men i ett hörn på den stora campingen i stadens utkant är agendan en helt annan. Här gäller det att toksupa och knulla runt så mycket som möjligt. Det är iallafall vad de inte längre så unga raggarna försöker inbilla de uppskrämda västeråsborna när de rullar in i stan i skrotbilar som skulle få det att dregla om munnen på en auktoriserad bilprovare. Den här sidan av Power meet har Kjell Åke Jansson skildrat under nära tjugo års tid.

Det hela är en lite sorglig tillställning där gubbar med hängmage moonar i tron att dom skall få ligga. Men dom flesta, som inte spriten slagit ut totalt,verkar ändå ha rätt roligt och förstörelsen verkar inskränka sig till att man hoppar sönder sina egna bilar och välter några husvagnar.Det är lite grann som en musikfestival utan några scener eller artister. Jag tänker mig att det är här man hittar en stor del Sverigedemokratiska väljare. Här där man använder stickers med texter som ”Sverige av idag, Klatte, Fnatte och Blatte” eller ” Rädda vargen skjut en same” Men de flesta är nog gediget ointresserade av politik. 

börn2insid

Jansson har närgånget skildrat den här företeelsen utan att döma eller glorifiera. Han lyckas få till ett antal fina porträtt men mest är det bilder på fyllskallar som skrålar och härjar på .Martin Heden skriver en text om företeelsen och kallar det hela ” ett träskland mellan det önskade och det oönskade”. Och det kanske behövs en ventil i varje människas liv där man pyser ut sin frustration. Det här sättet att göra det på verkar inte skada eller störa någon utomstående iallafall.

Många av raggarna skrålar nog till denna Eddie Medusa låt:

Å skiter i om rösten min blir hes å whiskeydjup
Jag ger fan i allt, man blir ju desperat
När Sverige demoleras av politikernas prat

Eddie Meduza 1948-2002

burninsida

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: