Försvinnanden/ Disappearances.

In Fotoböcker 2009 on 3 februari, 2011 at 01:16

Gustaf Karlsson. Blyerts Design.2009.

ISBN 9789197756808

Ödehus verkar ha en väldig lockelse på fotografer. Jag skulle kunna använda den här sidan till att bara räkna upp exempel, men jag skall nöja mig med att nämna några. Den amerikanske fotografen Eugene Richards bok The Blue Room som handlar om övergivna hem i s.k. rural areas på den amerikanska landsbygden är kanske den mest omtalade. Hampus Hedelius bok Öde, det bortglömda Sverige skrev jag om på denna webbplats för en tid sedan. Jan Jörnmark överöser oss med övergivna platser i Sverige och övriga Europa med hjälp av böcker, utställningar och artiklar. Den sistnämnde har blivit något av en förebild för urban exploration-rörelsen.
Kanske har den här lockelsen något med vår nostalgiska längtan tillbaks till ett enklare liv, ett liv där allt går lite saktare och allt inte ställs på ända hela tiden.
Gustaf Karlsson anknyter till genren mer, men har också ett eget anslag, en poetisk ton. Han har fotograferat åtta industribyggnader som står öde eller befinner sig under utplåning. Han är inte ute efter att dokumentera och berätta. Han vill beskriva ett tillstånd eller en känsla. Rum vars väggar har nötts av årtiondens viktiga göromål är nu öde, oanvändbara. Inne har blivit ute när en vägg har rivits ner. Karlssons bilder är vackra och lite vemodiga kompositioner från en svunnen tid.

Bokens tretton bilder ger mig ett alltför sparsmakat intryck. Jag vill se mer bilder, vill veta mer om de avbildade industrierna. Men som bildpoesi och som tankeväckande bilder omkring ett försvinnande industrisamhälle är det ganska bra.
Sven-Olov Wallenstein har skrivit ett efterord som ger ett konstfilosofiskt perspektiv på arkitekturens kretslopp och maskinålderns rum. Texten, skriven av Sven-Olov Wallenstein, lämnar mig ointresserad men kanske kan vara ett bildtolkningshjälpmedel för den byggnadsintresserade.

( tidigare publicerad på Dagensbok.com)

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Malmö.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: