djur.66 bilder.

In Fotoböcker 2013 on 25 oktober, 2013 at 02:48

66djuromsl

Mats Andersson

Eget förlag

ISBN 9789163700439

Naturfotografin har förändrats och utvecklats enormt de senaste årtiondena. Det som var omöjligt att göra då är nu lätt som en plätt. Fantastiska objektiv, radiosändare och annat godis gör att det nu är relativt enkelt att få skåda ögonvitan på en älg.

66djurinsid

I det läget finns det fotografer som väljer att ta ett steg tillbaka. Istället för att presentera färgglada bilder från de vilda djurens vardagsrum gör dom suggestiva svartvita bilder som där man inte alls kan räkna morrhåren på en räv. Istället så får vi bilder som beskriver den där upphetsningen och känslan av storhet och andakt som man får när man någon gång lyckas få syn på en räv eller lyckas skrämma upp ett rådjur. I Anderssons bilder är det som i verkligheten. Först ser man inget alls. När man tittar närmare så dyker siluetten av råbocken upp i ena hörnet av bilden. Han gör heller ingen skillnad på djurarter. Han fotograferar lika gärna sin hund, en ko eller en svårfångad grävling. Det som däremot stör mig är när här dyker upp bilder på apor, tropiska fiskar och annat som inte hör hemma i mina hemmatrakter. Det förstör stämningen på något sätt.

Men det känns ändå lite befriande med en naturfotobok som är så liten att man kan stoppa den i fickan.

Tommy Arvidson

Denna bok är nominerad till Svenska fotobokspriset 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: