Ocean

In Fotoböcker 2008 on 13 februari, 2011 at 08:27

Martin Bogren. Journal. 2008.

ISBN 9789197696685

En grupp män har åkt buss på dåliga vägar i över ett dygn. De kommer från det inre av Indien, från delstaten Rajasthan . De har nått sitt mål – Indiska oceanen. Ingen av dem har tidigare sett havet.
Berusade av trötthet, glädje och även en del sprit kastar de sig i vågorna. De slänger varandra högt upp i luften och de vältrar sig lättjefullt i strandkanten. En man tar bilder mot horisonten, ut över det oändliga havet med sin mobilkamera. Efter badet vandrar de glatt samtalande i vattenbrynet.
Där på stranden vid Goa mötte fotografen Martin Bogren de badande männen. I sexton svartvita bilder skildrar han det mötet. Det har blivit en vacker skildring av kamratskap, glädje och förundran över naturens storhet. Bilderna har en slags omedelbar närhet, fotografen har varit en i gänget.
Ja, hela bokens formgivning är vacker. Sådant kan behöva framhållas i en värld där all världens fotografiska uttryck bara ligger ett knapptryck borta. Där vi ständigt översköljs av nya intryck. Då kan det innebära en stund av frid att få sätta sig ner och långsamt bläddra i en bra bok. Det här är en gedigen hantverksprodukt som är bunden i ett oceanblått linneband med en bild på havets horisontlinje på framsidan. En präglad linje av samma horisont pryder baksidan. Det svartvita trycket är ypperligt med en djup svärta där inga detaljer försvinner i skuggpartierna. (Denna text är tidigare publicerad på dagensbok.com.)

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Malmö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: