Le nom qui efface la couleur

In Fotoböcker 2014 on 11 januari, 2015 at 12:34

 

 

Le-nom

 

Israel Arinó

Ediciones Anómalas 2014

ISBN9788461687015

I dessa dystra dagar när världen verkar kaotisk kan man ibland behöva en paus och möta en annan verklighet. Det kan vara bra att påminna sig om att finns platser där man känna att stjärnhimlen är en upplevelse som är ganska oslagbar, där några bilar som blivit stående i ett hörn på tomten inte klassas som en miljöförstöring utan som något man borde ta tag i, någon gång.

I den här boken får vi möta ett Frankrike där just inget händer. Det råder någon slags försiktig harmoni.

Arinó tillbringade tre höstmånader i den lilla sydfranska staden Le Blanc 2013. Han var inbjuden som en s.k. artist in recidence. Hans uppdrag var att skildra människor och natur i en nationalpark som heter Brenne.  

Det finns en slags målmedveten eftertänksamhet i hans bilder. En slags enkelhet. Men som i all god fotografi en slags poetisk mystik. Vad döljer sig under plastskynket på bokens första bild och vad finns där inne i snåren som vi inte kan se? I en av bokens sista bilder ser vi en vattenyta som något bubblar upp i. Oklart vad.

plast

bil

bubble

Människorna i Le Blanc verkar leva ett stilla liv, det är i alla fall den bild fotografen vill förmedla. Det finns en stillhet i uttrycken hos de avporträtterade. 

Israel Arinó bor och arbetar vanligtvis i Barcelona där också det lilla förlaget Edition Anomalas, är beläget.

 

 

Tommy Arvidson, verksam i Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: