Stay

In Fotoböcker 2015 on 29 april, 2016 at 11:44

stay1

Stay

Nicolas Wormull

André Frère Éditions, 2015

ISBN: 979-10-92265-34-7

Jag satt och bläddrade genom boken tillsammans med en elvaåring och frågade honom vad den handlade om. Svaret kom utan tvekan: Den handlar om att bli gammal.

Stay är uppbyggd efter ett nuförtiden ganska vanligt koncept. Inga texter som leder betraktaren in i ämnet. En blandning av svartvita och färgbilder med i konventionella termer en undermålig och amatörmässig estetik och teknik. Den mest kända utövaren att fotografera och publicera sig på detta sätt är väl JH Engström. I min värld är han originalet.

Det finns många fantastiska uppslag och bildkombinationer i boken. En stympad bläckfisk vid sidan av ett intressant mansansikte. Två svartvita kvinnoporträtt sida vid sida, är det möjligtvis samma kvinna med ett halvsekel emellan?

stay3.jpg

Jag letar hela tiden efter berättelsen och känner att jag behandlar boken på ett orättvist sätt. Måste det nödvändigtvis vara en uttalad berättelse bara för att det är foto? Hade jag tänkt på samma sätt om jag hade haft en bok med målningar framför mig?

Uppmaning till mig själv. Börja om, glöm allt och låt bilderna komma till dig.

Stay, stanna, var i nuet, carpe diem, fånga ögonblicket. Varje bild är ett ögonblick i det eviga flödet som leder in i framtiden. Varje liten förändring påverkar framtiden likt måsvingeffekten.

Det är det allt handlar om. Elvaåringen hade rätt, den handlar om att bli gammal.

Anders Almstay2.jpg

  1. NEJ!!! FY FAN!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: